Bagaimana akaun ‘Netflix Murah’ dijual – Siraj Jalil

Aplikasi dan e-perkhidmatan yang mudah terdedah kepada penggodaman termasuk permainan seperti Tiny Coin Pack.

KUALA LUMPUR: Sekurang-kurangnya dengan nilai USD8 (RM33), anda boleh membeli maklumat akaun bank beribu-ribu rakyat Malaysia.

Seorang aktivis pengguna siber mengatakan maklumat sedemikian telah lama tersedia kepada mereka yang mampu membelinya dan yang mampu berbelanja di pasaran rahsia yang terdapat di “dark web”.

“Dark web” adalah bahagian tersembunyi internet yang dijalankan pada pelayan, dengan domain .onion yang tidak mudah diakses oleh kebanyakan pengguna dalam talian.

Pasaran di “dark web” menjual hampir apa sahaja, dari dadah ke pornografi dan senjata api. Walau bagaimanapun, terdapat juga forum dalam talian yang dikendalikan oleh aktivis politik dan lain-lain, manakala Facebook dan enjin carian Duck Duck Go juga mempunyai laman web di “dark web” untuk pengguna yang mempunyai keperluan untuk melindungi privasi mereka.

Satu laman web yang diakses oleh FMT didapati mengandungi maklumat akaun bank beribu-ribu pengguna Malaysia yang boleh dijual dengan harga USD8 (RM33).

Aktivis pengguna siber Siraj Jalil berkata sindiket jenayah mendapatkan butiran akaun bank menggunakan resit kad kredit yang telah dibuang selepas transaksi telah dibuat. “Mereka menjual nombor pengenalan bank enam angka kad kredit anda selepas menjalankannya melalui beberapa penyulitan rawak yang dijalankan oleh bot,” kata Siraj kepada FMT.

Maklumat kad kredit ratusan rakyat Malaysia boleh didapati dengan hanya RM33 di laman web ini, satu daripada ribuan web yang menjual data tersebut.

Sekeping maklumat ini lebih daripada cukup bagi mereka untuk dapat menggodam akaun bank, katanya. Mereka juga boleh mennggodam akaun Netflix anda.

Beliau berkata ini adalah bagaimana akaun “Netflix murah” diperolehi untuk membayar sebahagian kecil daripada yuran langganan biasa, dan bagaimana sesetengah orang membeli ‘gems’ atau matawang maya untuk permainan dalam talian dengan cara ini.

Siraj berkata beliau mengetahui tentang ini selepas menerima aduan daripada Persatuan Pengguna Siber Malaysia, di mana beliau merupakan presiden.

Persatuan itu ditubuhkan pada tahun lepas untuk menyokong hak pengguna internet Malaysia. Kumpulan ini membantu pengguna dengan isu berkaitan siber dengan membawa mereka ke CyberSecurity Malaysia, membantu mereka membuat laporan polis atau menghubungi Bank Negara Malaysia. Mereka juga membantu mencari peguam untuk memulakan tindakan undang-undang bagi pihak mereka.

“Kami berharap dapat menekankan lebih banyak kesedaran melalui pendidikan supaya orang ramai mengetahui perkara-perkara ini dan tidak akan hanya meninggalkan resit kad kredit atau membuangnya,” kata Siraj.

Dia bimbang tentang kemudahan maklumat yang tersedia untuk pembelian di internet. Beribu-ribu laman web menjualnya. Kini sesiapa yang mempunyai Bitcoin di dompet mereka boleh mengakses maklumat tersebut. Jadi tidak ada jalan untuk menjejaki mereka sama sekali.

Sangat mudah untuk membeli Bitcoin di Malaysia. Dan sekarang tiga syarikat yang melakukan pertukaran digital telah diberikan lampu hijau kementerian kewangan untuk beroperasi, Siraj bimbang bahawa ini akan disalahgunakan.

Siraj Jalil, presiden MCCA

Beliau juga bimbang dengan usaha kerajaan dalam mempromosikan masyarakat ke arah transaksi tanpa tunai dan dorongan global ke arah Revolusi Industri 4.0.

“Isu ini boleh menjadi lebih bermasalah melainkan jika terdapat penyelesaian oleh Bank Negara Malaysia dan kerajaan untuk menentang sindiket itu,” katanya.

Dia mendakwa bahawa undang-undang semasa tidak mencukupi, dan pegawai polis yang melihat laporan polis mengenai perkara itu akan merasa sukar untuk mengesan alamat IP yang menjual maklumat tersebut. Polis juga tidak menyiasat kes-kes seperti ini melainkan jumlah kerugian yang banyak terlibat, katanya.

Siraj berkata kerajaan boleh meminda Akta Jenayah Komputer 1997 dan Akta Kewangan 1990 untuk memastikan bahawa orang yang melakukan jenayah dalam talian boleh dikenakan tindakan di mahkamah.

Beliau mencadangkan jabatan jenayah siber diterajui oleh Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman yang berbeza dengan amalan semasa iaitu ditempatkan di unit dalam CID.

“Bayangkan, terdapat lebih daripada 28.7 juta pengguna internet di Malaysia. Berbilion urusniaga dilakukan setiap hari dalam e-dagang, namun kebimbangan mengenai perkara ini dikendalikan oleh hanya satu unit, “katanya.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp